Olympisch schansspringen in Putten in 2029
door MINKE SCHUTHOF

8 FEBRUARI 2006 - PUTTEN - In het jaar 2029 zijn de klimatologische omstandigheden optimaal om de Olympische Winterspelen naar Putten te halen, hebben ze berekend. Zes vrienden door dik en dun vertrekken binnenkort naar Turijn om alles op alles te zetten om dit ijzige spektakel naar hun Veluwse geboortedorp te halen.


De vrienden zetten al hun lobby-kwaliteiten in om de winterspelen naar Putten te halen. In Turijn gaan ze daarnaast bobsleestser Eline Jurg supporten. Foto ARIËNNE FLIPSE.


Dat winterse festijn moet de kroon worden op een jarenlange vriendschap. Bas Roodbeen, Evert Jan Bouw, Rutger Verkerk, Rolf van der Heide, Diek Schipper en Thijs van Duijn zijn afgelopen weekend al begonnen met de voorbereidingen van hun lobby: stickers plakken op alles wat zich daarvoor in Putten leent.

De vrienden kennen elkaar van de Ermelose scholengemeenschap Groevenbeek. ‘Daar is het allemaal begonnen. Inmiddels kennen we elkaar zo’n 25 jaar’, vertelt Verkerk. In de loop der jaren hebben ze hun geboortedorp verruild voor Amersfoort, Zeewolde, Ermelo en Meteren. Iedereen ging z’n eigen weg, maar ‘we vallen elkaar nog wekelijks lastig’. Pakweg vijftien jaar geleden besloten ze hun vriendschap in een jaarlijks weekendje weg te gieten, wat van trips naar Centre Parcs uitgroeide tot reisjes naar Kenia en Tanzania. Voor 2006 viel de keus op Turijn, waar de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Steun

‘We wilden ergens heen waar je geweest moet zijn’, vertelt Roodbeen. ‘En daarnaast iets voor de Puttense gemeenschap doen.’ En er waren meer goede redenen: ze zijn gek van sport én bobsleester Eline Jurg uit Putten, die deelneemt aan de Olympische Spelen in Turijn, en die wel wat steun van een enthousiaste achterban kan gebruiken. ‘We hebben hiervoor al vijf jaar gespaard’, zegt Roodbeen. ‘Iedere maand storten we 50 euro.’ Vervolgens schudde de vriendenclub een complete lobby vol steekhoudende argumenten, flink wat fantasie en vooral veel humor uit de mouw. Daarover is van alles te lezen op de website www.putten2029.nl, die speciaal voor dit doel is ontworpen.

Op 16 februari is het zover. Dan vertrekken de zes sportfanaten richting Turijn, rijkelijk voorzien van mascottes - het symbolische hert van Putten in knuffelvorm - in een gehuurde camper. Die wordt onherkenbaar getransformeerd onder het motto ‘Ain’t no mountain high enough’, naar de bekende hit van Dianna Ross. Een slogan met dubbele bodem, aldus Van der Heide. Want ze gaan per slot van rekenign proberen het schijnbaar onmogelijke voor elkaar te krijgen. Bovendien is er in en om Putten geen berg te vinden die hoog genoeg is om, bijvoorbeeld, te schansspringen.

Maar daar hebben ze wat op bedacht. De toren van de Oude Kerk is door zijn hoogte een ideaal vertrekpunt voor schansspringers, bobsleeërs en rodelaars uit alle windstreken. Het idee is vanaf de toren een 120 meter baan aan te leggen. Niet alleen de kerk, heel Putten ondergaat een metamorfose. Zo worden in het subtropische deel van het Bosbad straks de schaatswedstrijden verreden en is bij het Solse Gat plek voor skiërs. Sporthal Putter Eng tenslotte zal pronken als ijshockeytempel van wereldklasse.

Biertje

De zes schatten hun kansen hoog in. Het zal uiteindelijk niet voor het eerst zijn dat een miniem stipje op de wereldkaart door het IOC wordt uitverkoren, beweert Schipper stellig. ‘In 1955 werden de winterspelen van 1960 toegewezen aan Sqauw Valley in California. Dankzij de overtuigingskracht van één man. En dat bestond toen uit één hotel.’ Aan hun eigen lobby-kwaliteiten twijfelen ze geen moment. Roodbeen: ‘Ik heb al eens een biertje gedronken met prins Willem Alexander. Dat was in het Holland House, tijdens de zomerspelen in Australië.’