TURIJN, zaterdag 25 februari

Wie nooit in Nederland is geweest en niet weet dat het een laag land aan zee is, zou hier in Turijn op het verkeerde been gezet worden door een zestal mensen uit Putten. Met jassen, truien en stickers maken zij hun ambitie kenbaar: 'Putten 2029' met als onderschrift 'Ain't no mountain high enough'.
      Boodschap: de Winterspelen van 2029 zouden in het Gelderse Putten gehouden moeten worden. Een leuke grap en hij slaat nog aan ook, want de Puttenaren hebben al diverse cameraploegen achter zich aan gekregen.
      Toch heeft het een serieuze ondertoon. Want met de Winterspelen van 2029 wordt verwezen naar de Zomerspelen van 2028. En stilletjes vraagt menig sportliefhebber zich af of het mogelijk zou zijn om de Olympische Spelen naar Nederland te halen, honderd jaar nadat de olympische vlam in Amsterdam brandde.
      NOC*NSF maakt het hier in Turijn concreter en houdt expertmeetings over hoe Nederland als sportland vorm kan krijgen. Deskundigen worden uitgenodigd om te praten over bijvoorbeeld 'ruimtelijke ordening en infrastructuur' of 'publieke opinie en beeldvorming'. Hoe moet ons land eruitzien om het echt tot een sportland te maken?
Een uitstekend initiatief, dat veel verder gaat dan een antwoord zoeken op louter de vraag of het organiseren van Olympische Spelen in 2028 mogelijk is. In een later stadium worden ook het Sociaal Cultureel Planbureau en sporters bij het project betrokken.
      Mensen met een passie voor sport, anderen met gevoel voor sport en mensen die er eigenlijk nog nooit over nagedacht hebben, oriënteren zich op een Nederland waarin sport een (nog prominentere) rol speelt. Ik zou zeggen: ga zo door! En als die oriëntatie zich omzet in daden en als logisch uitvloeisel een kandidaatstelling voor 2028 heeft, zie ik er ontzettend naar uit. En wie weet ontsteken we de vlam dan wel in Putten.

Clémence Ross-van Dorp (staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport)