Zestal van Putten 2029 krijgt lachers op de hand in olympisch Turijn
door MARIELLE VERSTEGEN

22 FEBRUARI 2006 - TURIJN - 'Ain't no mountain high enough', luidt hun slogan. Geen berg te hoog voor de zes vrienden van Putten 2029. Erica Terpstra kwam in ieder geval niet meer bij van het lachen toen ze de plannen van de zes Puttenaren hoorde in Turijn. Ze willen de Spelen in 2029 naar de Veluwe halen.
Je herkent ze zo. Buiten gaan ze gekleed in oranje jacks, binnen zijn het oranje T-shirts. Een groot hert achterop de rug, Putten 2029 in dikke letters eronder. Want daar zijn ze voor in Turijn. De zes vrienden - die niet allemaal meer in Putten wonen, maar er wel zijn opgegroeid - verkopen het goed in Turijn. Er wordt over gepraat.
Maandag verschenen ze nog voor de camera van SBS6, bij het bobben van plaatsgenoot Eline Jurg. 'We zijn hier aan het lobbyen', legt Thijs van Duijn, een van de zes, uit. 'We kennen elkaar al zo lang en goed en hebben zoveel te danken aan Putten, daarom willen we iets terug doen voor Putten.'

De voorzitter van het NOC*NSF kreeg deze week al een T-shirt met het opschrift Putten 2029 uitgereikt. En Erica Terpstra kon er wel om lachen. Heel hartelijk zelfs toen ze over de plannen hoorde. Andere leden van het NOC*NSF kregen stickers, net als enkele schaatsers uit de Olympische ploeg. 'Heel leuk hoe iedereen reageert. We krijgen hier zoveel reacties', zegt Diek Schipper.

Ze zijn met een camper naar Turijn gekomen, staan op een camping midden in het centrum. Uiteraard is er ook nagedacht hoe ze de sporten op de Veluwe aan bod willen laten komen. 'Het schansspringen doen we van de noordzijde van de kerktoren, de zuidkant is voor de bobsleebaan. Het zwembad laten we ombouwen tot schaatstempel, de sporthal tot ijshockey-arena. En 't Solse Gat in de Puttense bossen willen we gebruiken voor het skiën', zegt Van Duijn (35). Een klimaatsverandering zorgt voor ijs en sneeuw, vult hij aan.

Blijft één vraag over: waarom in 2029? Dan kennen de vrienden elkaar vijftig jaar. De opmerking dat Olympische Spelen altijd in even jaren worden gehouden, hebben ze in Italië al heel vaak te horen gekregen. 'De Spelen vallen gelijk met het WK voetbal. Het is beter om dat uit elkaar te trekken, vinden wij.'