-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dagboek van zes vrienden tijdens hun lobby voor Putten 2029 in Turijn

Dag 1: Donderdag 16 februari

Zes mannen (Diek, Rutger, Evert-Jan, Rolf, Bas en Thijs) vertrekken voor hun loodzware missie naar het barre Turijn. Een maandenlange voorbereiding komt tot een climax. We zijn allemaal licht ADHD deze ochtend, net een stel kleine kleuters vlak voor het jaarlijkse schoolreisje. Zes vrienden in een camper, wat wordt dat een feest en wat zal het stinken. We spreken af elkaar regelmatig even 'bij de tijd' te houden met de zogenaamde 'knijpmomenten'. Kortom, geniet van ieder moment, iedere seconde, het is zo uniek!
Eerst het ontbijt
We verzamelen bij Evert-Jan, ontbijt staat klaar, dat kun je wel overlaten aan deze vriend. Snel wisselen we nog even de laatste nieuwtjes en resultaten uit over onze lobby voor Putten 2029. Het interview op radio 2 heeft geleid tot weer een aantal nieuwe zinsneden in de vocabulaire van DEM. Wat te denken van: 'Als je niet start kun je ook niet finishen', was getekend Rutger T. Verkerk en hij wist ook al de hoogte van de kerktoren in Putten te vermelden: 38 meter! Of - ook zo'n lekkere - 'dat is slechts een uitvoeringskwestie' als de vraag gesteld wordt hoe die schans vanaf de kerktoren er nou precies uit komt te zien, afkomstig van ons hoger kader: Bas Roodbeen. Ook leuk, in het lokale blaadje de Puttenaar is een column gewijd aan onze inspanningen. De tekst blinkt niet direct uit in frisheid, maar de conclusie van de schrijver dat 'deze vrienden het grauwe leven ontgroeid zijn', doet ons allemaal zeer goed! We gaan…

Op weg
Snel naar België om de camper op te halen. De camper staat al klaar en na een korte instructie richting de technici onder ons, is het starten en lopen. Nog maar 1.400 kilometer naar Turijn! Direct in de camper worden we gebeld door SBS 6. De hele week zijn ze Bas al aan het 'stalken'. Maandag willen ze een dag met ons op stap in Turijn en op de een of andere manier moet die afspraak steeds weer bevestigd worden.
Stickers plakken
Op de eerste de beste parkeerplaats stoppen we voor het traditioneel oud-Puttens stickers plakken. De neutrale en saaie camper, verandert plotsklaps in een rijdende lobbymachine met logo's, ringen en het Puttens hert. Briljant is ook de tekst: This bus is sponsored by official sponsors! Wie weet hoever we daar nog mee komen? Minder is dat we tijdens het stickerplakken ontdekken dat het linkervoorwiel wel erg glad is. Understatement van het jaar, want zelfs het draad steekt al door de band heen. Even wat onrust en bellen met de camperverhuurder. We krijgen toestemming om de band te laten verwisselen, te gek voor woorden dat hij ons hier mee weg laat rijden. Al snel bereiken we een industrieterrein waar we het nuttige (band, zelfs twee worden vervangen) met het aangename (inkopen bij Carrefoure) combineren.

En verder
Uiteindelijk verliezen we niet eens zo heel veel tijd en rijden we onder leiding van Evert-Jan weer door de Belgische Ardennen. We koersen aan op Straatsburg om vervolgens de Duitse grens te passeren en vlak voor de Zwitserse grens te overnachten. Zo kunnen we de volgende dag in een ruk naar Turijn reizen. De camper blijkt al snel het ideale vervoermiddel voor zes vrienden halverwege de dertig. Evert-Jan en Rolf bekommeren zich om het voertuig, de route en de benzine en Diek, Rutger, Bas en Thijs openen een nieuw spel kaarten en diverse blikwaren. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het viertal kaarters steeds luidruchtiger….

Hagenau
We redden niet helemaal de afstand die we wilden afleggen, maar stoppen net voorbij Straatsburg in het plaatsje Hagenau. Een dolle boel daar, restaurants - op twee na - gesloten en een Irish Pub met zeker 5 gasten. Het mag de pret niet drukken. We gaan eten in een Texas Restaurant met vooral tortillas en enchilladas op het programma. Door ons dus al snel omgedoopt tot Texicaan, briljant….. In de Irish Pub halen we vervolgens nog even wat herinneringen op aan onze middelbare schooltijd op Groevenbeek in Ermelo. Veel verhalen zijn al eerder verteld, maar blijven leuk. We parkeren de camper iets dichter bij de snelweg:' Dan zijn we morgen snel weg'. O ja, Bas wil graag slapen, maar heeft net ff teveel blikwaren opengetrokken die middag en sloopt vakkundig de eettafel die achteraf met een druk op de knop omgetoverd kan worden tot bed.