-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dagboek van zes vrienden tijdens hun lobby voor Putten 2029 in Turijn

Dag 5: Maandag 20 februari

Het was laat en we zijn dan ook onaangenaam verrast als we al vroeg gewekt worden door de dames van SBS6. 'Goedemorgen mannen', schalt het net even iets te vrolijk door de camper. Marleen en Berith hebben gelukkig het beste met ons voor en sluiten we - gewassen en aangekleed - aan in de kantine. Ze gaan ons de hele dag volgen, zetten zo hier en daar wat in scène, maar verwachten een actieve lobby.

4x4
De sneeuw en aansluitende dooi heeft de camping doen veranderen in een modderpoel. Rolf start de camper, rijdt weg, gooit de handrem erop en trekt een fraaie streep van 20cm diep door de modder. Zelfs het instappen wordt opgenomen. Camera draait, Rolf loopt naar de bestuurderskant, doet de deur open en ontvangt een sneeuwbal vol in beeld. Jammer, dat shot moet over….

Start opname
De dames van SBS rijden achter ons aan. We gaan vandaag de bergen in, om de eerste twee heats van het bobsleeën voor dames te bekijken. Onze eigen Puttense Eline Jurg is van de partij. We zijn benieuwd naar dit evenement. Onderweg stapt Berith met camera en al in, ze wil ook deze reis vastleggen. Evert-Jan doet het woord met op de achtergrond - al rijdend - de Italiaanse Alpen die voorbijtrekken. Berith wordt een beetje misselijk van het filmen en rijden en neemt naast Rolf plaats. In de vijf minuten die volgen, besluit ze dat Rolf de meest serieuze is van ons allen. Goed gezien…….

Parkeren en wegwezen
Heel verstandig heeft de organisatie ervoor gekozen om grote parkeerplaatsen neer te leggen, vlak voor de bergen. Daarvandaan gaan pendelbussen naar de evenementen. Ook wij parkeren de camper, maar worden dan geconfronteerd met een rekening van euro 65, aangezien we ingeschaald worden als touringcar. Rolf gaat - terecht - compleet uit zijn dak, maar helaas. De dames hebben zich goed voorbereid, op hoge hakjes door de sneeuw en met extra handschoenen van ons geleend, komen ze er wel.

De oefenbaan
Als we - na een lange wandeltocht - aankomen bij de bobslee baan, gaat het gebeuren. We worden nu geacht de lobby op volle toeren te laten draaien. Rutger, alias Sticky Luke, laat zich dit kunstje niet ontnemen. Hij stickert er lustig op los terwijl de camera loopt. Wij lopen de bouwer van de oefenbobsleebaan in Harderwijk tegen het lijf. Deze baan is nagebouwd om de bobbers nog sneller te laten starten. Hij werkt op het Infracentrum in Harderwijk en laat en passant ook nog even voor de camera weten dat - mocht dat nodig zijn - de kerktoren in Putten door een aantal enthousiaste bouwondernemers best verhoogd kan worden. We krijgen het aanbod om gauw eens in Harderwijk te komen oefenen.

1-2-3 Evacueren
De wedstrijd begint bijna. Op onze tocht naar een mooi plekje komen we de familie Jurg uit Putten tegen. Ze vinden het allemaal prachtig. Ook onze vriend van het NOC/NSF - de heer Nelissen - gaat nog even snel met ons op de foto. Dan maken we de laatste shots voor SBS6. Eerst geeft Thijs een interview waarin hij het succes van de lobby verklaart onder het motto 'dat wisten we al toen we er aan begonnen'.

Vervolgens mogen we nog even een echte afsluiter geven op z'n Piet Paulusma's. Zes man in de sneeuw roepen richting de camera: 'Ain't no mountain high enough', waarna de camera bedolven wordt onder sneeuwballen. Dit shot moet drie keer over, ondermeer omdat we - nadat Berith aftelt - er vandoor stuiven en ze slechts sneeuw filmt. Kinderen zijn we, hele grote, stoere, brutale kinderen….

Bob op de kop
Wat een snelheid. We denken op een strategische plaats te staan, maar de bob's schieten als raketten voorbij. We zien alleen de kleur van de bob, de rest kun je met deze snelheid niet herkennen. Dat komt de eerste NL-bob naar beneden. Ilse Broeders maakt een stuurfoutje, maar dat heeft met deze snelheden grote gevolgen. Ze kan de bob niet meer in bedwang houden en vliegt twee keer over de kop. Op de bobsleebaan houdt iedereen zijn adem in, de bob komt ook bij ons voorbij met de ijzers omhoog. De videoschermen schieten op zwart en er is lichte paniek onder de vrijwilligers. We moeten ruimte maken voor mogelijk hulpdiensten. Gelukkig krijgen we al snel het bericht door dat de twee dames gewoon uit de bob geklommen zijn. Na de schrik komt onze Puttense nuchterheid weer naar boven:'Tja, zo zien we de vrouwen graag. Op hun rug!'

Van de rit van Eline blijft vooral de start bij, ze heeft de op-een-na beste starttijd, maar loopt dan al snel ver achter op schema. Helaas, ze heeft zich wel gekwalificeerd voor de 3e en 4e heat, maar maakt geen kans op een medaille.

Koud
Het is koud en we vervelen ons eigenlijk. We besluiten naar de ontvangstruimte te gaan aan het begin van de baan. De dames van SBS6 moeten vroeg naar huis om de opnemen door te stralen. Ze eten samen met ons nog even een happie. Helaas is het de goorste bak soep ooit gemaakt. Diek wordt erdoor geïnspireerd en laat een fraai staaltje van gerecyclede soep zien: kotsen, eten, kotsen, eten! Op de terugreis komen we nog de mascotte van het wasmiddel Robijn tegen: Robijntje geheten, briljant….

Geen HHH
We gaan weer terug naar de camper en hopen op tijd op de camping te arriveren. Tot 21.00 uur is het hek open. We hebben eigenlijk geen zin - om zoals andere NL'ers - met de camper naast het HHH te parkeren. Sterker nog, we hebben eigenlijk geen zin om naar het HHH te gaan. We blijven hangen in de oergezellige kantine van de camping. Maken internationale vrienden, drinken wat lekkere Italiaanse wijntjes en liggen voor ons doen vroeg in ons mandje. Overigens hebben we ook besloten langer in Turijn te blijven. In eerste instantie was het plan om woensdag naar Oostenrijk te vertrekken voor wat ski en apres ski-activiteiten. Toch maar niet: het is een eind rijden en lol hebben we ook in Turijn.