STENTOR 28 april 2006
Basisschool steunt Winterspelen Putten 2029
door SANNE VOETS

28 APRIL 2006 - PUTTEN - De kinderen van de christelijke basisschool De Pelikaan in Putten rijden op Koninginnedag mee in de jaarlijkse optocht door het dorp. Een van de zes karren heeft wel een héél bijzonder thema.

In de hal van aannemersbedrijf Van den Brink aan de Voorthuizerstraat in Putten is een vijftal moeders en drie kinderen druk bezig met de kar van de kinderen van de groepen 6, 7 en 8. De praalwagen is helemaal ingericht naar het thema 'Winterspelen Putten 2029'.

Op de kar komt als blikvanger een echte bobslee van olympiër Eline Jurg te staan. 'Ze komt hem zelf brengen. Nog helemaal met de olympische kleuren erop. Dat is geregeld door Rutger Verkerk', vertelt Henriëtte van Nieuwenhuizen. Zij is een van de organisatoren van het project.

Rutger Verkerk is een van de zes vrienden uit Putten die een lobbyapparaat in werking hebben gezet, om de Olympische Winterspelen in 2029 in Putten te laten plaatsvinden. Hoofdargument hiervoor is de voorspelde klimaatsverandering. Die zorgt voor extremer weer en meer neerslag en dus meer sneeuw in de winter.

'De temperatuur gaat toch omhoog in de toekomst? Volgens mij bestaat de neerslag dan vooral uit regen', zegt Ria Plug. Zij is een van de initiatiefnemers van de deelname van De Pelikaan aan de optocht op Koninginnedag. 'Wij ouders wilden iets leuks met de kinderen doen op Koninginnedag. Vandaar dit idee. Het algemene thema is Water Leeft en sneeuw bestaat ook uit water', aldus Plug.

Op de website van de actie Winterspelen Putten 2029 staat een plaatje van Putten in de sneeuw met een skischans vanaf de kerktoren van de Oude Kerk op de Kerkplein. De kerktoren plus de schans zijn ook terug te vinden op de kar. 'Hopelijk zien de toeschouwers goed wat het voor moet stellen', zegt Henriëtte van Nieuwenhuizen. Wat vindt zij van de lobbyactie van de zes Puttenaren? 'Sommige mensen vinden de actie van de jongens onzin. Maar ik vind het wel grappig.'

Dit jaar rijden er in totaal 52 praalwagens mee met de optocht door Putten op Koninginnedag. De oranjevereninging van Putten regelt deze optocht. Ze bestaan dit jaar honderd jaar.

Meer informatie is te vinden op de internetsites www.putten2029.nl  en www.oranjeverenigingputten.nl